Platform Detailhandel: 'Winkelier, open geen webwinkel

(5 april 2007)

 

Platform Detailhandel: 'Winkelier, open geen webwinkel

De voorzitter van het Platform Detailhandel waarschuwt ondernemers met een fysieke winkel om geen webwinkel te openen. Dat leidt tot procenten omzetverlies, aldus Herman van der Geest. Hij reageert op een onderzoek van het Ruimtelijk Planbureau dat stelt dat bepaalde winkeltypes uit binnensteden verdwijnen als direct gevolg van handel op internet.

Consumenten willen artikelen kunnen zien, voelen en horen. Ondernemers met een bakstenen winkel die ook een webwinkel openen, missen daardoor direct omzet uit impulsaankopen. Dat zei Van der Geest gisterenmiddag op radiozender BNR.

De tactiele ervaring, iets aan kunnen raken, heeft een aankoopbevorderend effect dat in een webwinkel niet te evenaren is. De voorzitter van het
Platform Detailhandel raadt MKB'ers daarom aan om naast een fysieke winkelpui geen tweede, digitale, pui te openen.

Bovendien constateert Van der Geest dat verscheidene groothandels zich ook op de detailmarkt begeven door direct via internet aan de eindconsument te verkopen. Normaalgesproken handelt dit soort bedrijven vanuit bedrijvenparken louter richting de detailhandel. De voorzitter omschrijft deze praktijken als 'concurrentievervalsing' en zegt ze nauwlettend te volgen. Of het ondernemersplatform concrete acties tegen bepaalde groothandels wil ondernemen, is niet bekend.

De voorzitter reageerde gisteren bij BNR onderzoek van kennisinstituut Ruimtelijk Planbureau
. Daarin staat dat door de groeiende populariteit van webwinkels bepaalde typen ondernemingen uit de Nederlandse centrale winkelstraten zullen verdwijnen.

Het rapport stelt: "Van alle winkelgebieden in Nederland zijn het vooral de binnensteden waar de gevolgen van e-shoppen het grootst zijn. Daar neemt zowel het aantal winkelbezoeken als het aantal gedane aankopen af. Zo zou in 2006 42 procent van alle aankopen die via het internet zijn aangeschaft, zonder de mogelijkheid tot e-shoppen in de binnenstad zijn gedaan. Deze afname heeft er vooral mee te maken dat zich juist in de binnensteden de meeste winkels bevinden met e-commerce gevoelige producten, zoals witgoed en bruingoed, boekhandels, reisbureaus en cd-zaken."

Volgens het instituut krijgen vooral reisbureaus, bruingoed- en witgoedzaken, cd-winkels en boekhandels het moeilijk. Van der Geest zegt dat absoluut niet te zien gebeuren. Internetwinkelen staat volgens hem nog in de kinderschoenen, dus durft over de langere termijn geen uitspraken te doen.

Uit onderzoek van Blauw Research, in opdracht van branchevereniging Thuiswinkel.org, bleek in maart 2007 dat Nederlandse webwinkels
in 2006 voor 2,8 miljard euro omzetten. Meer dan 40 procent daarvan werd uitgegeven aan de aankoop van vakanties en reizen. Gemiddeld gaven consumenten over het hele jaar 441 uit bij een internetwinkel, een bedrag dat al jaren gestaag toeneemt.

Bron: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=1932361

* * *

Fysieke winkels zijn de basis van ons concept, consumenten willen artikelen kunnen zien, voelen en horen. De tactiele ervaring, iets aan kunnen raken, heeft een aankoopbevorderend effect, het creëert de omstandigheden voor het doen van impulsaankopen, bijvoorbeeld van de nog ontbrekende accessoires voor het op dat moment af te halen product, of andere producten die de winkelier onder de aandacht brengt, wat een aankoopbevorderend effect bewerkstelligd.

.

Home